• omdat het gezond is voor je baby
• omdat het gezond is voor jezelf
• omdat het je levenstempo verlaagt, wat past bij gezond ontzwangeren
• omdat het goed voor het milieu is
• waar heb je ze anders voor, die borsten!
• omdat zowel de melk als het voeden aan de borst goed is voor het IQ van je kind
Borstvoeding is het natuurlijke vervolg op je zwangerschap. Allerlei reflexen helpen je baby om direct na de geboorte naar je borst op zoek te gaan. Dit komt tot uiting wanneer je kindje ongestoord, gedurende een uur of langer, huid op huid bij je ligt.
Tijdens je zwangerschap kan je al veel lezen over het geven van borstvoeding en een informatiebijeenkomst over borstvoeding bezoeken. Ondanks je goede voorbereiding en goede zorg in het kraambed kan het zijn dat er een situatie ontstaat, waarbij je specialistische zorg nodig hebt. Omdat ieder kindje anders is en de omstandigheden in ieder gezin verschillen, verloopt elke borstvoeding anders. Algemene adviezen kunnen soms niet toereikend zijn of verwarrend.
Begeleiding van een lactatiekundige IBCLC, specialist in borstvoeding, helpt bij het zoeken naar een persoonlijke oplossing voor jou en je baby.
Een Lactatiekundige is een borstvoedingsspecialist. Ze begeleidt je in allerlei situaties waarin borstvoeding geven niet vanzelfsprekend is.
De Lacatiekundige zoekt samen met jou en je gezin naar de beste oplossing. Ze leert je vaardigheden die je helpen weer plezier te beleven aan het zelf voeden van je baby.
'Een Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) is een relatief nieuw beroep in Nederland. Een lactatiekundige geeft professionele begeleiding bij (problemen met) borstvoeding.
De opleiding tot lactatiekundige is gebaseerd op het beroepsprofiel van de NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen). Dit garandeert inhoudelijke relevantie van de opleiding. De opleiding leidt op voor het internationale examen (IBLCE). Het behalen van het examen is een voorwaarde om als Internationaal gecertificeerd lactatiekundige (IBCLC) te mogen werken. Om de titel te blijven voeren moet de lactatiekundige zich iedere 5 jaar opnieuw récertificeren of door het doen van examen of door het volgen van bijscholingen.
De Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen (NVL) is in 1993 opgericht. Zij heeft tot doel het beroep van lactatiekundige IBCLC meer bekendheid te geven bij het publiek en binnen de reguliere gezondheidszorg. Daarmee samenhangend is zij in onderhandeling met ziektekosten verzekeraars om de kosten verbonden aan de lactatiekundige begeleiding in de verzekeringspakketten opgenomen te laten worden. Neem eens een kijkje op de website van de NVL voor meer informatie.
"Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lactatiekundige zorg de kosten in de gezondheidszorg significant vermindert door een verlaging van ziekte bij zowel moeder als kind"
![]() | Nadat ze een keer op huisbezoek was geweest, belde ik Elina nog voor het smakken van Sofie. Met een aantal kleine aanpassingen ging het drinken al steeds beter! En nu, nu gaat voeden aan beide borsten na 7 weken pijnloos en fijn! Geen vervelend smakken meer, geen kloven en geen overvolle borsten meer. Sofie kan haar buikje in een half uurtje volledig vol drinken, is tevreden en een ontzettend blije baby. Ik ben zo intens gelukkig en elke keer als ik voed kan ik een traantje wegpinken zo gelukkig ben ik. Wat ben ik blij dat ik na al die ellende en pijn doorgezet heb. Ik zit er zelfs aan te denken om in de toekomst iets met borstvoeding en hulpverlening te doen! Heel erg bedankt voor alle goede hulp, fijne gesprekken en motivatie ! | ![]() |
Naar alle cliëntervaringen » |